Rólunk

Köszöntünk a Budapesti Fidelitas tandíjblogján!
Tudj meg többet a tandíjról,
és kövesd velünk a népszavazási kampány híreit!

Kapcsolat: szanjidot@gmail.com

Friss topikok

  • törzsmókus: hmmm (2012.12.11. 14:23) Tandíjvita a Közgázon
  • fűrészpor: jól sikerült videó. (2009.12.14. 11:00) A Józsefvárosi Fidelitas kampánybeszámolója
  • Erik: na, elkezdödött? Tetszett a blogod neve. Azért is képedtem el, hogy egy ilyen névvel nemhogy polit... (2008.03.14. 14:50) Vasárnap új korszak kezdődhet
  • a Jani: Lassan mondom, hogy mindenki megértse: gyurcsány lop hazudik, korrupt, és röhög rajtunk. Jó a klip... (2008.03.05. 14:21) Megjött a tavasz, érzik?
  • Gery Greyhound: Biztos a terrorveszély :) (2008.03.05. 08:06) Tandíjról vitáztak a Közgázon
  • Tóth István: Hát... csak hogy az ellenzékiséggel talán baromira nem vádolható stop.hu cikkének címét idézzem az... (2008.03.04. 00:28) Liberális agymosás :)
  • csunderlik.péter: De nehéz az iskolatáska! A felvételit követő első év legyen mindenkinek ingyenes. Aztán meglátjuk,... (2008.03.03. 17:50) tandij.hu
  • Hegedűs Imre: Véleményem pontról pontra: „Túl sok az egyetemista.” Nem igaz. Az OECD országokban a felsőoktat... (2008.03.03. 16:19) Mi a tandíj? [origo]
  • adler: Nem. Az egész arról szól, h elkúrták. Tönkre tettek egy prosperáló országot, és még ahhoz sem érte... (2008.03.01. 21:08) Világgazdaság
  • adler: Igen az is fizeti. És az ország 4/5-ét utána ezek a diplomások tartják el. Amúgy meg kurvára nem ... (2008.03.01. 20:59) Mélyrepülésben a jelentkezők száma

Képek

Tandíjról vitáztak a Közgázon

2008.03.04. 16:12 | adler | 3 komment

Címkék: tandíj vita pokorni pokorni zoltán közgáz magyar bálint népszavazás2008 népszavazás 2008

Vége. Amint tudjuk, mutatjuk videón is.

Magyar a PPP-t védi, s az odaáramló fejlesztések pozitív hatásával érvel.

Pokorni szerint tízezer új férőhely volt az ígéret, csakhogy ekkor a hallgatók nem kevesebbre gondoltak. Ez is igaz.

Magyar: "Azért csökkentek a kollégiumi férőhelyek, mert a régi szocialista állapotokat kezdték el megszüntetni." Ez tartható álláspont.

Magyar szerint "a PPP kényszerített amortizációs költség előrehozása".

Magyar szerint a 3,5-szeres árban benne van az üzemeltetés költsége is. Szerinte hihetlenül előnyös szerződés például a Corvinus új épülete, és ennél jobbat találni sem lehetne máshol. Ezek szerint ő sem érti a pénz időértékét, mert akkor azzal vágott volna vissza.

Pokorni szerint a tandíj elenyésző bevételt jelent. Szerinte a PPP csak arra jó, hogy ne kerüljenek bele az államadósságba a többlethitelek. Továbbá szerinte az ígéretek ellenére csökkentek a kollégiumi férőhelyek. Nominális szinten pedig 3,5-szeresen fizetjük meg a beruházások árát, ez pedig túl magas ár. (Sajnos Pokorni nem közgazdász, és nem tudja mi az, hogy a pénz időértéke. Amúgy, amit a PPP-államadósság kapcsolatról mond az oké.)

Magyar nem érti miről beszél a kérdező. Szerinte nincsenek csökkenő források. Sok az új beruházás, sokszor PPP konstrukcióban. Én meg azt nem értem, h a PPP-nek mi köze van az állami támogatásokhoz. Az alapvetően egy hitel...

Mi garantálja azt, hogy nem csak a csökkenő állami támogatásokat pótolják a tandíjjal?

17:16 Hallgatói kérdések következnek.


Pokorni: "1908-ban szűnt meg a tandíj az elemi iskolákban. Akkor ugyanez a vita zajlott le."

Pokorni: "Közérdek és közjó, h Magyarországon okos és tehetséges emberek legyenek."

Pokorni Magyart idézi: "Nem lehet mindenki első a tanulmányokban, de ezért nem lenne szabad őket kizárni a felsőoktatásból. Márpedig ha valaki szegény, azzal ez történik."

Magyar szerint az egyetemista hallgatók tanulmányait azon emberek adójából finanszírozzák, akiknek esetleg nincs felsőfokú végzettségük.

Magyar: Ha egy gazda fia elmegy mezőgazdaságot tanulni egy főiskolára, akkor ahoz, hogy a gazdaság vezetését át tudja venni apjától, miért kellene neki pl. fizikát felsőfokon tanulnia? (Emeltszintű érettségi kritikája.)

Pokorni szerint a költségtérítéses és az államilag támogatott képzés közötti átjárhatósághoz nem kell tandíj, és önmagában is ösztönzően hatna a diákokra.

Pokorni: aki egy forinttal többet keres, mint a minimálbér, az már gazdagnak számít, így elesik a támogatásoktól.

Pokorni Mészárossal vitázik a közgázon lévő tandíjakról. Röhög a terem.

"Az egyetemi dolgozóknak nem kéne közalkalmazottaknak lenniük. Így a diákok saját egyetemükön történő munkavállalásét lehetetlenítik el."

Magyar sem értett egyet ezzel az intézkedéssel.

16:58 Másik moderátor is kérdez: milyen módszerekkel lehetne a diákok munkavállalását serkenteni? Mert éppen most törölték el ennek az adómentességét.

Magyar szerint a most is átvállalhatja a munkáltató, csak nem SZJA-mentesen. (pont ez lenne a lényege.)

Pokorni szerint inkább el kéne törölni a tandíjat. Illetve a munkaadóknál lehetne érvényesíteni adókedvezményt.

16:53 Moderátor hölgy kérdez: nem lenne-e szerencsés adókedvezményt adni a diákhitelre?


Magyar szerint érvényesül az az elv, mely szerint ha a diáknak fizetnie kell a tanulmányaiért, akkor ez ösztönzi arra, hogy jobban tanuljon. (Biztos nem olvasta még a motivációról szóló postunkat.)

A poénpárbajt nem akarja megnyerni, így inkább nem mond poént. A reálbércsökkenést elismeri. (Még nem hallottam ilyet kormánypárti politikustól.)

16:49 Magyar válaszol


Pokorni újabb slide-ot mutat, mely azt ábrázolja, hogyan oszlanak meg a diákok bevételei. Szerinte a diákok felső negyedének 40%-a, alsó negyedének pedig mintegy 60%-a már dolgozik, és emellett is igénybe veszik a diákhitelt, holott tandíjat még nem is kell fizetniük.

"A reálbércsökkenés időszakában hitelkeretet emelni nem racionális." Szerinte sok diákhitel dőlhet be a kedvezőtlen folyamatok miatt.

Volt egy slide, aminek az volt a címe, hogy "SZDSZ a felsőoktatás hozzáférhetőségéért", amin csökkenő számok voltak. Pokorni szerint, ha nem csináltak volna semmit, akkor talán nem csökkent volna. (Röhögés a teremben)

16:44 Pokorni reagál két percben.


Szerinte csak az érettségizett középiskolások számához kell tartania a felsőoktatásba jelentkezők számának. Jelenlegi tendencia szerint éppen annyi hely van, amennyire szükség van.

"Aki alkalmas egyetemi tanulmányok végzésére, az bekerül."

Szerinte több 18 éves jelentkező van, és csak az idősebbek zuhannak ki a rendszerből. (Szóval, ha idősebb vagy, ne is akarj tanulni...)

Magyar nem érti az összefüggéseket. (Én meg azt nem értem, Ő mit nem ért.)

Magyar szerint eddig minimális volt az átjárás. (Ez nem igaz, erről már írtunk postot.)

Az SZDSZ által adott diákhitelemelés a Bachelor-képzés tandíjának egészét, míg a Master-képzés tandíjának mintegy 2/3-át fedezi.

Magyar szerint a '98-ban eltörölt tandíjat a Fidesz visszavette az ösztöndíjak elinflálásával.

16:31 Magyar elkezdi bevezető beszédét: "Én mindig tandíjpárti voltam."

16:30 Pokorni összegez. Súlyos károk fognak bekövetkezni, a várt jobbulások bizonytalanok.


"Az idei adatokat Hillerék nem közlik." Hiller szerint korábban senki nem számolta össze 30 nap alatt az eredményeket. Pokorni szerint Magyarék 2005-ben 6, 2006-ban pedig 9 nap alatt tették meg.

Újabb slide. Most a jelentkezők számának csökkenése a téma. Az eddigi csökkenés szerinte magyarázható lenne demográfiai változásokkal, de a tavalyi 25 ezer fős csökkenés elfogadhatatlan.

Drasztikus esés várható szerinte azok számában, akik ténylegesen ingyen tanulhatnak. (Legjobb 10%)

Pokorni a következő grafikonon az felsőoktatási férőhelyek számának csökkenését mutatja be. Szerinte Medgyessyék manipulálták a számokat az akkreditált képzések felduzzasztásával.

"A diploma bérelőnyt jelent és csökkenti a munkanélküliség kockázatát."

Az első grafikonon az egyetemi végzettséggel rendelkezők arányát részletezi az OECD országokban. (Ezek az adatok nálunk is megtalálhatóak.)
http://szanjidotmagadra.blog.hu/2008/02/27/demagogia_helyett_erveket

Szerinte abban mindenki egyetért, hogy a módszer, ahogy bevezették a tandíjat, nem helyes, mert a választások előtt mást ígértek.

Pokorninak átadta a szót, hiszen a Fidesz kezdeményezte a népszavazást. Pokorni ingujjra vetkőzik, és elkezdi.

16:18 Pénzfeldobással döntik el a kezdést: Magyar Bálint megnyerte, így ő kezdheti a prezentációt.

16:16 Mészáros Tamás (rektor) köszönti a hallgatóságot és a résztvevőket.

Mindkét fél kap 10 percet a projektoros bevezetőre.

16:15 Nagy nehezen befut Magyar Bálint is. Két moderátor fogja vezetni a vitát.

16:00 Miközben a technikusok felpakolják a kivetítőket, megérkezik Pokorni.

15:55 Pár perc és kezdődik a vita a Közgázon. A sajtó munkatársaival és az érdeklődőkkel máris megtelt a terem. (A szerző véleménye dölt betűvel zárójelben)

A bejegyzés trackback címe:

https://szanjidotmagadra.blog.hu/api/trackback/id/tr27365320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mikudina Boglárka 2008.03.04. 16:43:23

engem már nem engedtek be a biztonsági őrök! Szánalmas
nem lehet kabát, nem lehet táska, nem lehet ital...

adler 2008.03.04. 17:30:09

az. nem is értem ezt a rendszert. volt itt már pár tárca tükör és soha sem volt ilyen. a biztonsági személyzet kő bunkó.
süti beállítások módosítása