Rólunk

Köszöntünk a Budapesti Fidelitas tandíjblogján!
Tudj meg többet a tandíjról,
és kövesd velünk a népszavazási kampány híreit!

Kapcsolat: szanjidot@gmail.com

Friss topikok

  • törzsmókus: hmmm (2012.12.11. 14:23) Tandíjvita a Közgázon
  • fűrészpor: jól sikerült videó. (2009.12.14. 11:00) A Józsefvárosi Fidelitas kampánybeszámolója
  • Erik: na, elkezdödött? Tetszett a blogod neve. Azért is képedtem el, hogy egy ilyen névvel nemhogy polit... (2008.03.14. 14:50) Vasárnap új korszak kezdődhet
  • a Jani: Lassan mondom, hogy mindenki megértse: gyurcsány lop hazudik, korrupt, és röhög rajtunk. Jó a klip... (2008.03.05. 14:21) Megjött a tavasz, érzik?
  • Gery Greyhound: Biztos a terrorveszély :) (2008.03.05. 08:06) Tandíjról vitáztak a Közgázon
  • Tóth István: Hát... csak hogy az ellenzékiséggel talán baromira nem vádolható stop.hu cikkének címét idézzem az... (2008.03.04. 00:28) Liberális agymosás :)
  • csunderlik.péter: De nehéz az iskolatáska! A felvételit követő első év legyen mindenkinek ingyenes. Aztán meglátjuk,... (2008.03.03. 17:50) tandij.hu
  • Hegedűs Imre: Véleményem pontról pontra: „Túl sok az egyetemista.” Nem igaz. Az OECD országokban a felsőoktat... (2008.03.03. 16:19) Mi a tandíj? [origo]
  • adler: Nem. Az egész arról szól, h elkúrták. Tönkre tettek egy prosperáló országot, és még ahhoz sem érte... (2008.03.01. 21:08) Világgazdaság
  • adler: Igen az is fizeti. És az ország 4/5-ét utána ezek a diplomások tartják el. Amúgy meg kurvára nem ... (2008.03.01. 20:59) Mélyrepülésben a jelentkezők száma

Képek

Tandíjvita a Közgázon

2008.03.05. 12:55 | attreides | 3 komment

Címkék: tandíj vita pokorni pokorni zoltán közgáz corvinus magyar bálint népszavazás2008 népszavazás 2008

http://www.europaiepito.hu/images/kozgaz.jpgTovábbra is tandíjpártiságát hangsúlyozta Magyar Bálint fejlesztéspolitikai államtitkár a Budapesti Corvinus Egyetemen rendezett keddi vitán, ahol Pokorni Zoltán azt mondta: a tandíj a felsőoktatás számára tényleges segítséget nem jelent, ártani viszont árthat, s bizonyos társadalmi csoportokat kirekeszthet. A vitában Pokorni elmondta, hogy Magyar Bálint idején kilenc nap alatt össze tudták számolni a jelentkezőket, míg most úgy tűnik, leálltak a számítógépek.

Az a kérdés, hogy 67 ezer forintos minimálbér mellett vállalható-e az akár 400-800 eurós tandíj kifizetése - mondta Pokorni Zoltán a hallgatókkal teli előadóteremben. Magyar Bálint szerint a diákhitel összegének megemelésével, illetve az egyéb juttatásokkal, ösztöndíjakkal finanszírozhatók lesznek a diákok tanulmányi költségei. Aki diplomás lesz, előnyhöz jut, tehát be kell fektetnie tanulmányaiba - jegyezte meg. Pokorni Zoltán azonban bírálta a diákhitel megemelését, amely - mint mondta - reálbércsökkenés idején egy okkal magyarázható: politikailag el akarják adni a tandíjat. Ez ugyanakkor több tízezer diákhitel bedőlésével járhat - figyelmeztetett a fideszes politikus. Magyar Bálint erre válaszul azt mondta, hogy szakaszosan emelik a diákhitelt, s a reálbérek csak egy évben csökkentek. Hozzáfűzte: eddig 6,7 milliárd forintot törlesztettek vissza a hallgatók, ami jelentősen meghaladja az előzetesen elvárt összeget.

Arra a kérdésre, hogy nem lenne-e érdemes adókedvezményt bevezetni, Pokorni Zoltán azt mondta, hogy az lenne a legszerencsésebb, ha március 9-én eltörölnék a tandíjat. A diákhitelnél ugyanakkor érdemes lenne elérni, hogy a munkaadó költségként vállalja, ez a rendszer stabilitását nagymértékben növelné. Magyar Bálint elmondta: az átvállalásra most is lehetőség van, csak nem személyijövedelemadó-mentesen.

A Fidesz alelnöke a vitában kifejtette: a felsőfokú végzettségűek számát tekintve jóval az OECD átlaga (26 százalék) alatt van Magyarország (17 százalék). Kitért arra, hogy a felsőfokú végzettségűek bérelőnye csaknem két és félszeres a középfokú végzettségűekhez képest, s kevésbé fenyegeti őket a munkanélküliség réme. Magyar Bálint ennek kapcsán azt mondta, hogy ha a diplomának köszönhetően magasabb valakinek a keresete, s a munkanélküliségnek is kevésbé van kitéve, akkor fel kell tenni a kérdést, nem kell-e a hallgatónak is hozzájárulnia tanulmányaihoz. Szólt arról, hogy jelenleg a költségtérítéses hallgatók az összlétszám 45 százalékát teszik ki, s sokszor csak egy-két ponttal maradnak le az állami képzésről, mégis évekig súlyos összegeket fizetnek.

Pokorni Zoltán kitért arra is, hogy az államilag finanszírozott férőhelyek száma folyamatosan csökkent az utóbbi években, s ma már alig 42 700 helyet finanszíroz az állam. A volt oktatási miniszter elmondta, a tandíj bevezetésének hírére a felsőoktatásba jelentkezők száma tavaly 133 ezerről 108 ezerre zuhant. Az idei adatok még nem ismeretesek - tette hozzá, megjegyezve: Magyar Bálint minisztersége idején kettő, illetve kilenc nap alatt össze tudták számolni a jelentkezéseket. Csak most nem akarnak elindulni a számítógépek, amelyek valószínűleg március 9-ig már nem is fognak működni - mondta. Magyar Bálint nem látott összefüggést az államilag finanszírozott férőhelyek és a felvételi kérelmek számának csökkenése között. Közölte: 2005-ben 84-84 ezren, 2006-ban és 2007-ben 89 ezren érettségiztek. Meddig lehet ilyen adatok mellett a 130-160 ezres jelentkezési arányt fenntartani? - tette fel a kérdést. Szerinte a jelentkezők és a felvettek aránya konstans.

Végezetül Magyar Bálint hozzátette: 2002 és 2010 között háromszázmilliárdos beruházás valósul meg a felsőoktatásban PPP-konstrukcióban. Pokorni Zoltán válaszul kifejtette: ez a konstrukció "őrült kockázatokat rejt". Ez az adósság előbb-utóbb államadóssággá válik - tette hozzá.

A bejegyzés trackback címe:

https://szanjidotmagadra.blog.hu/api/trackback/id/tr91366550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JMJ 2008.03.05. 15:11:00

A tandíjjal kapcsolatban mindig a diákhitelt hozzák fel pédának. Tényleg jó dolog a diákhitel. De miért kell szinte minden felsőoktatásban résztvevőt bele kényszeríteni? Ezzel a leendő diplomás réteget eladósítják. Egy egyetemista a diplomaosztója után minimum 4-500 ezer Ft-os hitellel a nyakában állhat neki munkát keresni. Ez persze jó dolog a multiknak és nagyvállalatoknak, akik ezek után kevesebb pénzért is megkapják majd a munkaerőt, mivel muszáj lesz dolgozni, hogy fizetni tudja a frissdiplomás az adósságát.
De ugyanez egy frissen végzett orvosnak mekkora teher lesz?
A kormány egyértelműen a társadalom rétegződését segíti ezekkel az intézkedéseikkal.

qery qreyhound (törölt) · http://www.bestofgyurcsany.hu/news.php 2008.03.06. 20:59:06

...és a diákhitel is kinek köszönhető, azt se feledjük el. Foggal-körömmel tiltakoztak, amikor a Fidesz bevezette.
süti beállítások módosítása