Rólunk

Köszöntünk a Budapesti Fidelitas tandíjblogján!
Tudj meg többet a tandíjról,
és kövesd velünk a népszavazási kampány híreit!

Kapcsolat: szanjidot@gmail.com

Friss topikok

  • törzsmókus: hmmm (2012.12.11. 14:23) Tandíjvita a Közgázon
  • fűrészpor: jól sikerült videó. (2009.12.14. 11:00) A Józsefvárosi Fidelitas kampánybeszámolója
  • Erik: na, elkezdödött? Tetszett a blogod neve. Azért is képedtem el, hogy egy ilyen névvel nemhogy polit... (2008.03.14. 14:50) Vasárnap új korszak kezdődhet
  • a Jani: Lassan mondom, hogy mindenki megértse: gyurcsány lop hazudik, korrupt, és röhög rajtunk. Jó a klip... (2008.03.05. 14:21) Megjött a tavasz, érzik?
  • Gery Greyhound: Biztos a terrorveszély :) (2008.03.05. 08:06) Tandíjról vitáztak a Közgázon
  • Tóth István: Hát... csak hogy az ellenzékiséggel talán baromira nem vádolható stop.hu cikkének címét idézzem az... (2008.03.04. 00:28) Liberális agymosás :)
  • csunderlik.péter: De nehéz az iskolatáska! A felvételit követő első év legyen mindenkinek ingyenes. Aztán meglátjuk,... (2008.03.03. 17:50) tandij.hu
  • Hegedűs Imre: Véleményem pontról pontra: „Túl sok az egyetemista.” Nem igaz. Az OECD országokban a felsőoktat... (2008.03.03. 16:19) Mi a tandíj? [origo]
  • adler: Nem. Az egész arról szól, h elkúrták. Tönkre tettek egy prosperáló országot, és még ahhoz sem érte... (2008.03.01. 21:08) Világgazdaság
  • adler: Igen az is fizeti. És az ország 4/5-ét utána ezek a diplomások tartják el. Amúgy meg kurvára nem ... (2008.03.01. 20:59) Mélyrepülésben a jelentkezők száma

Képek

A tandíj sarc, nem pedig támogatás

2008.02.29. 18:58 | attreides | Szólj hozzá!

Címkék: politika tandíj videó népszavazás pokorni zoltán népszavazás2008 népszavazás 2008 sajtótájékoztaó

A tandíj nem egy elvont probléma, hanem egy konkrét, a magyar társadalom viszonyai között megítélhető kérdés, amit úgy kell megvizsgálnunk, hogy számba vesszük a pozitív és negatív hozadékait, és mérlegeljük, hogy a tandíj haszna, vagy az általa okozott károk-e a jelentősebbek - mutatott rá Pokorni Zoltán.



Mit remélnek tőle támogatói? - tette fel a kérdést a politikus. Elsősorban bevételt - hangzott a válasz -, ami érthető is, hiszen az oktatási rendszer működtetése egy igen költséges dolog, csak az idén mintegy 200 milliárd forintba került. Kérdéses azonban, hogy a tandíj segít-e csökkenteni ezt az összeget, ugyanis ha minden szakon minden egyes évfolyamban beszedjük a tandíjat, a bevétel akkor is csak mintegy 20 milliárd forint lenne. Ami - hangsúlyozta - természetesen igen nagy összeg, a problémákat megoldani azonban nem tudja. Arra, hogy segítsen, kevés, ahhoz, hogy elzárja a szegény családok jó képességű gyerekeit a továbbtanulástól, már sok is - fogalmazta meg a problémát a fideszes képviselő.

Ezt követően a felsőoktatásba jelentkezettek számának alakulásával bizonyította, hogy a tandíj valóban elrettentő hatással bír. 2002-ben még 165 ezer diák adta be jelentkezési lapját, 2007-ben azonban, amikor a kormányzat bejelentette a tandíj bevezetését, már csak 108 ezer. Azt pedig, hogy idén hányan jelentkeztek valamely felsőoktatási intézménybe, még nem tudjuk, pedig a korábbi években ilyenkor már mindig ismeretesek voltak az adatok - hívta fel a figyelmet Pokorni Zoltán. Most azonban azt mondja a kormány, hogy elromlottak a számítógépek, s ezért nem tudják nyilvánosságra hozni a számokat. Egyértelmű - szögezte le a fideszes honatya -, hogy a kormány fél napvilágra hozni ezeket az adatokat, sokan ugyanis már most azt mondják, hogy a jelentkezettek száma aligha fogja meghaladni a 80 ezret.

A támogatók másik érve az, hogy a tandíj javítani fogja az oktatás minőségét - hívta fel a figyelmet a politikus, hozzátéve, hogy eddig is volt tandíjas képzés, ami azonban semmivel sem biztosított jobb minőségű oktatást, mint az államilag finanszírozott. Általában inkább az volt a jellemző, hogy a tehetségesebb gyerekek kerültek be az államilag támogatott, s a kevésbé tehetségesek az önköltséges helyekre, így egyértelmű, hogy a gyerekek megsarcolásával nem fog javulni az oktatás színvonala - mutatott rá a képviselő.

Azt is mondják - tájékoztatott -, hogy a továbbtanulók megrendelők lesznek azáltal, hogy kifizetik a 400-600 eurós képzési díjat. Ez azonban nem igaz, ugyanis a fiatalok nem megrendelők, hanem vevők, és ez nem mindegy - mondta a politikus, hozzáfűzve, hogy egy megrendelőnek van arra lehetősége, hogy befolyásolja a szolgáltatásokat, amiket igénybe vesz, a vevő azonban mindent készen kap, s nincs lehetősége a változtatásra.

A diákok legszegényebb 15 százaléka ingyen tanulhat majd - említette meg a politikus a tandíj támogatóinak még egy érvét. Azonban - mutatott rá -, ma a tanulók 50 százaléka tanulhat úgy, hogy nem kell tandíjat fizetnie. Így egyértelmű az, hogy a mostani rendszerben sokkal nagyobb esélye van annak, hogy a jó képességű, de szegény családból származó gyerekek nem szorulnak ki a felsőoktatásból - fogalmazott Pokorni Zoltán.

A bejegyzés trackback címe:

https://szanjidotmagadra.blog.hu/api/trackback/id/tr28359979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása